Categorii

Creier, limbaj, afazie

Postat pe 15/07/2014 13:12:04

Se admite in general o localizare a functiilor vorbirii in emisfera stanga, localizare identificata in 98% la dreptaci si 70% la stangaci sau ambidextrii. Exceptiile, afazii rezultate in urma unei leziuni a emisferei drepte,  sugereaza ca pentru limbaj competentele sunt constitutiv repartizate intre cele doua emisfere. S-a pus in evidenta si o inhibitie transcaloasa a emisferei stangi, cauzata de leziunea dreapta, ce ar interveni in aparitia afaziei (Cappa, et al 1993).

Studiile pacientilor cerebrolezati drepti precum si performantele subiectilor sanatosi au permis punerea in evidenta a unor proprietati lingvistice ale emisferei drepte. Emisfera dreapta ar dispune de un lexic si de un acces la semnificatii care  permit sa se inteleaga cuvintele concrete, pe baza reprezentarilor lor, ca si cuvintele abstracte. Modul de percepere a mesajului este asociativ si conotativ, favorizand alunecarile semantice si erorile categoriale. Interpretarea se bazeaza pe o forma acustica globala. Sintaxa este elementara, sunt intelese doar frazele scurte.

In functionarea lingvistica normala, emisfera dreapta intervine, probabil in asociere cu cea stanga in expresia si comprehensiunea prozodica, in declansarea secventelor automate, in producerea si interpretarea metaforelor, in umor (Cambier , 1982)

Afazicul nu este mut, limbajul pe care inca il detine este o conditie, dupa Geschwind, a diagnosticului de afazie. Limbajul restant este sustinut de trei factori:

  1. - Utilizarea competentelor ligvistice reziduale ale emisferei stangi
  2. - Restabilirea de noi circuite in emisfera stanga
  3. - Participarea emisferei drepte

 

Punerea in functiune a emisferei drepte este conditionata de parametrii ca:

  1. - Gradul de lateralizare ( antecedente familiale de stangacie, coeficient de stangacie personala)
  2. - Varsta
  3. - Importanta distructiei sau a inhibitiei emisferei stangi

 

In timpul achizitionarii limbajului mecanismele limbajului se repartizeaza pe ambele parti, Afaziile sunt constatate atat pentru leziuni stangi cat si drepte, pana la varsta de cinci ani. Se constata in general, o preluare a functiilor limbajului de emisfera nelezata, fara determinarea unei tulburari, ceea ce dovedeste plasticitatea cerebrala. Intre 5 si 15 ani se formeaza dominanta emisferica pentru limbaj, semiologia si pronosticul apropiindu-se de ale adultului. In cursul vietii se intareste procesul de lateralizare a limbajului. La dreptaci, emisfera stanga isi asuma controlul limbajului, inhiband potentialitatile emisferei drepte.

Resturile de limbaj autonom, observate la afazicii tip Broca, enuntate sub imperiul unei emotii, dovedeste asumarea acestei expresii de emisfera dreapta, scapata pe moment de sub controlul inhibitor al emisferei stangi.

Cercetatori neurologi ca Cambier ,Basso, Gardelli , Demeurisse si altii prin studiile efectuate  intre anii 1983-1991 pun in evidenta posibilitatea recuperarii in timp a  limbajului la afazici datorita interventiei emisferei drepte.

Testimoniale

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with th... Vezi mai multe

Contact


P-ta Cipariu 9 ap.34
Cluj-Napoca, Cluj

E-mail: Click aici
0751.480.251 - Bucuresti
0722.596.936 - Bucuresti
0742.014.960 - Cluj Napoca